Sunday, March 16, 2014

Ayoh

Allahu..
Aku xtau nk mengadu kt mne..
Xtrtahan..
Saje ak tulis kt sini..sbb tau xde yg baca blogspot dh..
Kalau ade pn,mybe bilangan nya sket..brbnding dgn fb yg dh trlalu umum..

Allahu...
Aku trlalu rindu arwah ayoh aku..

Wktu demam dan batuk teruk gini,teringat waktu aku kecik,ayoh trsedar tido,sbb bunyi batuk aku kuat sgt...ayoh bangun,ambekkn bum mnyk panas,sapu kt dada aku..Allahu..

Belek2 gmbr dlm laptop,jmpe gmbr ayoh..mmpu tgk je..gmbr hanya tggl gmbr..air mata pn xde guna dh..
Allahu...
Damaikan arwah ayoh ak Ya Allah..
Moga suatu hati nanti,bila tiba giliran aku,aku akan jadi sehebat ayoh..
Sesabar ayoh..
Setabah ayoh..
Allah.Allah..Allah

Sunday, December 11, 2011

Kita lebih banyak menghukum bukan?

salam alaik.

cuba perhatikan sekeliling..anda akan bersetuju dgn statement ini.
"Kita lebih banyak menghukum"

ambik contoh jika anda dtg on time ke ofis, brape kali dipuji bos?
comparekan dgn dtg lambat ke ofis.sah2 kne marah or sound.kan??

lagi contoh,
dalam monorel, pernah anda dipuji kerana menjaga tangan dan mata dari melakukan perkara yg xsepatutnya?
berbanding dgn jika tangan anda merayap mencari benda yg jarang dapat dipegang, dan mata memerhati sekitar, meneliti perkara yg xselalu dpt.sah2 kena hukum bukan?

lagi contoh simple,
kita nampak orang buang sampah dlm tong sampah..kita puji mereka?sah2 tak kan?
tp bila kita nmpak org buang sampah merata, kutuk bkn maen.

begitu juga,
kita dpt byk nikmat dari Dia..rilek je..ucap alhamdulillah pon x..
tp bila bala dtg, mcm2 pulak bising..Tuhan xadil!Tuhan suka menghukum!
nauzubillah


even bnde2 tu common sense, ape salahnye kadang2 kita meraikan..
kan?

Monday, October 10, 2011

30-8-2010??

dah setahun blog ni x berupdate..
hahahahaha....

insyaALlah nnti ade kot updatenya yg bermanfaat..
better biarkan kosong dari update yg xde faedah..
kan2???

Monday, August 30, 2010

aku ade...korang???



"weh, jom mlm ni bukak Ipoh...lps tu kite gi lepak trus...tgk movie ke..."

"woooo...mcm best!!ak on!!"

..............................................................................

"eh2..jap2...mlm ni xleh la...aku ade usrah...laen kali la kite gi.."

"alah ko..xabes2 dgn usrah...hri tu ak ajak gi gerbang malam pon ko ckp ade usrah gak..ssh la mcm ni.."

?????

mmber2 di sekeliling selalu pelik, ape yg best sgt usrah smpaikn ia prlu diletakkan sbg first priority dlm list aku...dan satu sbb knape mereka mempersoalkan, kerana mereka xpaham ttg nya, dan lagi best, mereka tu ALlah xbg rase nikmat usrah mcm yg ak rase...

kalu korg ada dikurniakan nikmat dan peluang utk korg berusrah, maka sedarlah yg betapa korg perlu bersyukur dgn nikmat tuh...kenape????

xperlu pndg jauh2...tgk dlm skop yg dekat n kecik pon da bleh tau...
ambik contoh dlm UTP ni sndiri...total pelajar +-6000...total yg Muslim +-5000 la katakan...
drpd 5000 tuh, brape kerat je yg ikut usrah???ak rase 1000 org pon xsmpai..mybe plg tggi pon bleh la cecah dlm 500-800 org...

see???bkn senang nk dpt nikmat Usrah nih..Allah pilih org2 yg trtntu je utk Allah bg peluang utk ikut salah satu drpd sunnah Rasulullah nih...

lagi satu sbb knape korg perlu rase best n syukur gile2 kalu korg ade usrah adalah korg sebenarnya meneruskan salah satu amalan dan strategi yg digunakan oleh Rasulullah utk mengembangkan Islam pd awal dlu...sume tau yg pd waktu ISlam disebarkan secara rahsia di peringkat awal, nilah cara RAsulullah guna..dgn mengumpulkn org Islam ketika tu di rumah Arqam b Abi Al-Arqam...then lps tu barulah Islam berkembang secara sket demi sket, smpai Islam tu smpai kpd kite...

dan perlu kite igt, usrah bkn hanya releven pd zaman Rasulullah shj...bahkan jika kite tgk gerakan ISlam yg mula2 skali, Ikhwanul Muslimin di Mesir, mereka bergerak dgn usrah2 dalaman yg mantap...begitu jugak dgn gerakan2 Islam yg laen...so, nmpak jelas lg bersuluhlah bahwa usrah itu mempunyai nilai dan kepentingan yg amat dlm kejayaan Islam pd hari ini...

so, Alhamdulillah, aku trgolong dlm golongan org yg ade usrah...Korang???kalu ade alhamdulillah...kalu xde, usahakanlah...insyaALlah....

……….dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan takwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran. dan bertakwalah kamu kepada Allah, Sesungguhnya Allah amat berat siksa-Nya.“(Maidah, ayat 2)

Thursday, July 15, 2010

Biasa la manusia

kadang2 rase malu padaNya...
mintak sesuatu beria2, tp doa dan solat hajat xbuat juga...
kalu buat pon, solat xkhusyuk, time doa hati n pikiran tah ke mane2....

kadang2 rase malu padaNya...
nikmat diberi mencurah-curah xberenti...
tp nk syukuri tu jarang2 sekali....
tp hati masih steady, xsedar2 diri!!!

kadang2 rasa malu padaNya...
berani mengaku pejuang agama...
kata org,last2 kite pon lebih kurang sama...
tahajjud kurang...subuh...Quran...lebih kurang org lain punya...
xsedar diri...Dia bg petunjuk terang2 dpn mata pon, mcm tu la juga...
xsedar lagi, trus continue buat dosa....

kadang2 rasa malu padaNya...
buat solat hajat mntak dikabulkan doa...
buat solat taubat, mntak diampunkan dosa2...
buat solat tahajjud, konon2 nak mntak rahmatNya...
tp last2, tgh semayang hati pikiran dok pikir kelain jua...
aduhaiiiii,hina,,hina!!!

kadang2 rasa malu padanya...
segala bnda yg dibuat, niat nak dpt pahala...
tp last2,niat bkn keranaNya...
hati da lari ntah kemana...
buat something penuh rase bangga...
sedangkan hasilnya ntah ke mana...
dari dlu lagi mslh sama...
bg tzkirah psl niat berjela-jela...
tp diri sndiri pon 2 kali 5....
waktu berdoa, angkat tgn tinggi2, air mata berjela-jela...
tp dlm hati...mcm tu la juga...
ahhhh...xkemananya pahala...
apetah lagi RedhaNya...

kadang2 rase malu padaNya...

mintak sesuatu beria2, tp doa dan solat hajat xbuat juga...
kalu buat pon, solat xkhusyuk, time doa hati n pikiran tah ke mane2....

Astaghfirullah......


da jd mcm sajak da...padahal nk luahkan prsaaan je...aduyaiiiiiiiiiiiii......moga Allah permudahkan sgla urusan...

Friday, May 21, 2010

KejaP je pOn...


final aku start Rabu...
desktop ak mcm ni...


hari ni Jumaat..dah jadi mcm ni dah...


satu je lagi...InsyaAllah moga dipermudahkan~

Saturday, May 1, 2010

mu or Mu??

assalamualaikum...(shbt saya kata kalu nk bg salam, jgn stkt tulis "salam" je..kena bg penuh, baru ikut sunnah)


mcm biasa...sedikit perkongsian....

kalu dah boring2..mula la bukak kmputer...dah xde keje lagi, bkak gtalk...dah xde keje lagi, bace status orang...

tertarik dgn status seorang kawan pmpuan nih...

"merindui mu"

ishhh...nk rindu org pon kena announce kt gtalk ke??

kan lagi bgus kalu die tulis "merindui Mu"...

beza satu huruf je pon....mu dgn Mu...besarkan huruf "M" tu je dah bleh ubah maksud and tanggapan orang....kan???

kan???

kan???

kan??????????

jom!!

saifulIslam