Monday, August 30, 2010

aku ade...korang???



"weh, jom mlm ni bukak Ipoh...lps tu kite gi lepak trus...tgk movie ke..."

"woooo...mcm best!!ak on!!"

..............................................................................

"eh2..jap2...mlm ni xleh la...aku ade usrah...laen kali la kite gi.."

"alah ko..xabes2 dgn usrah...hri tu ak ajak gi gerbang malam pon ko ckp ade usrah gak..ssh la mcm ni.."

?????

mmber2 di sekeliling selalu pelik, ape yg best sgt usrah smpaikn ia prlu diletakkan sbg first priority dlm list aku...dan satu sbb knape mereka mempersoalkan, kerana mereka xpaham ttg nya, dan lagi best, mereka tu ALlah xbg rase nikmat usrah mcm yg ak rase...

kalu korg ada dikurniakan nikmat dan peluang utk korg berusrah, maka sedarlah yg betapa korg perlu bersyukur dgn nikmat tuh...kenape????

xperlu pndg jauh2...tgk dlm skop yg dekat n kecik pon da bleh tau...
ambik contoh dlm UTP ni sndiri...total pelajar +-6000...total yg Muslim +-5000 la katakan...
drpd 5000 tuh, brape kerat je yg ikut usrah???ak rase 1000 org pon xsmpai..mybe plg tggi pon bleh la cecah dlm 500-800 org...

see???bkn senang nk dpt nikmat Usrah nih..Allah pilih org2 yg trtntu je utk Allah bg peluang utk ikut salah satu drpd sunnah Rasulullah nih...

lagi satu sbb knape korg perlu rase best n syukur gile2 kalu korg ade usrah adalah korg sebenarnya meneruskan salah satu amalan dan strategi yg digunakan oleh Rasulullah utk mengembangkan Islam pd awal dlu...sume tau yg pd waktu ISlam disebarkan secara rahsia di peringkat awal, nilah cara RAsulullah guna..dgn mengumpulkn org Islam ketika tu di rumah Arqam b Abi Al-Arqam...then lps tu barulah Islam berkembang secara sket demi sket, smpai Islam tu smpai kpd kite...

dan perlu kite igt, usrah bkn hanya releven pd zaman Rasulullah shj...bahkan jika kite tgk gerakan ISlam yg mula2 skali, Ikhwanul Muslimin di Mesir, mereka bergerak dgn usrah2 dalaman yg mantap...begitu jugak dgn gerakan2 Islam yg laen...so, nmpak jelas lg bersuluhlah bahwa usrah itu mempunyai nilai dan kepentingan yg amat dlm kejayaan Islam pd hari ini...

so, Alhamdulillah, aku trgolong dlm golongan org yg ade usrah...Korang???kalu ade alhamdulillah...kalu xde, usahakanlah...insyaALlah....

……….dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan takwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran. dan bertakwalah kamu kepada Allah, Sesungguhnya Allah amat berat siksa-Nya.“(Maidah, ayat 2)

Thursday, July 15, 2010

Biasa la manusia

kadang2 rase malu padaNya...
mintak sesuatu beria2, tp doa dan solat hajat xbuat juga...
kalu buat pon, solat xkhusyuk, time doa hati n pikiran tah ke mane2....

kadang2 rase malu padaNya...
nikmat diberi mencurah-curah xberenti...
tp nk syukuri tu jarang2 sekali....
tp hati masih steady, xsedar2 diri!!!

kadang2 rasa malu padaNya...
berani mengaku pejuang agama...
kata org,last2 kite pon lebih kurang sama...
tahajjud kurang...subuh...Quran...lebih kurang org lain punya...
xsedar diri...Dia bg petunjuk terang2 dpn mata pon, mcm tu la juga...
xsedar lagi, trus continue buat dosa....

kadang2 rasa malu padaNya...
buat solat hajat mntak dikabulkan doa...
buat solat taubat, mntak diampunkan dosa2...
buat solat tahajjud, konon2 nak mntak rahmatNya...
tp last2, tgh semayang hati pikiran dok pikir kelain jua...
aduhaiiiii,hina,,hina!!!

kadang2 rasa malu padanya...
segala bnda yg dibuat, niat nak dpt pahala...
tp last2,niat bkn keranaNya...
hati da lari ntah kemana...
buat something penuh rase bangga...
sedangkan hasilnya ntah ke mana...
dari dlu lagi mslh sama...
bg tzkirah psl niat berjela-jela...
tp diri sndiri pon 2 kali 5....
waktu berdoa, angkat tgn tinggi2, air mata berjela-jela...
tp dlm hati...mcm tu la juga...
ahhhh...xkemananya pahala...
apetah lagi RedhaNya...

kadang2 rase malu padaNya...

mintak sesuatu beria2, tp doa dan solat hajat xbuat juga...
kalu buat pon, solat xkhusyuk, time doa hati n pikiran tah ke mane2....

Astaghfirullah......


da jd mcm sajak da...padahal nk luahkan prsaaan je...aduyaiiiiiiiiiiiii......moga Allah permudahkan sgla urusan...

Friday, May 21, 2010

KejaP je pOn...


final aku start Rabu...
desktop ak mcm ni...


hari ni Jumaat..dah jadi mcm ni dah...


satu je lagi...InsyaAllah moga dipermudahkan~

Saturday, May 1, 2010

mu or Mu??

assalamualaikum...(shbt saya kata kalu nk bg salam, jgn stkt tulis "salam" je..kena bg penuh, baru ikut sunnah)


mcm biasa...sedikit perkongsian....

kalu dah boring2..mula la bukak kmputer...dah xde keje lagi, bkak gtalk...dah xde keje lagi, bace status orang...

tertarik dgn status seorang kawan pmpuan nih...

"merindui mu"

ishhh...nk rindu org pon kena announce kt gtalk ke??

kan lagi bgus kalu die tulis "merindui Mu"...

beza satu huruf je pon....mu dgn Mu...besarkan huruf "M" tu je dah bleh ubah maksud and tanggapan orang....kan???

kan???

kan???

kan??????????

Friday, April 2, 2010

~Mane2 event same je Bob~

salam...
sedikit perkongsian...
berdasarkan pengalaman...
moga dpt manfaat...

*******************************************************************************

dlm 2 mggu lepas, ak follow rombongan bdk2 event TEC ke melaka, utk program dgn bdk sekolah di SBPI Selandau...
xnak cerita psl event tuh...
just ade something yg happened, yg buat ak masih terpikir psl bende tuh smpai skrg...

on da way pegi. naek keta dgn 2 kwn laki, dan sorg bdk pmpuan yg masih lg blom dikira kwn at that time...mmg xpenah tegur pon...
but ade something yg buat ak respect kt pmpuan ni..xtau gak ape...

waktu blk pon naek kete same, tp pmpaun dh jd 3 org, laki still ak dgn kwn aku je...
dah stop kt banda hilir, then lps isya', lebih kurg kul 9, bertolak blk utp...
muka driver sume dh penat...

smpai kt sg.perak kot, kwn laki ak yg drive tuh dtg majerin (bace:migrain)..so, tkr driver, bdk pmpuan tuan pnye kete plak drive...ak plak dok sblh die...

disebabkan kesian kt die drive sorg2, n yg laen kt blkg mmg mcm dah xde nyawa dh, ak pon ambk kputusan xnak tido...ak ckp ak nk temankan die..padahal cuak sbnrnye nk tido, sbb die drive mcm driver ambulan yg tgh bwk ibu yg nk bersalin...haha

mcm2 topik ak bkak dgn die..saje je nk tgk bdk pmpuan peribadi jenis ape...dr bab politik, bab kluarga, smpai bab agama, sume ktrg borak...

then, ak baka topik psl TTS (tronoh theater shop)..

"ak mcm berminat nk join TTS tuh...tp risau la..sbb dlm bab pergaulan diorang mcm fail..tak jage sgt laki pmpuan.." aku start bkak topik...

bdk pmpuan ni jwb simple je...

"alah bob..mne2 event or club same je...atas kite je nk jage ke x..."

dgr jwpn tuh, ak terus senyap...xtau nk kate pape dah...mcm kene tikam dgn pisau kt hulu hati..

sampai skrg ak terpikir..ak masuk event selama nih, pass ke fail bab2 mcm ni ye...
mind set ak mcm dah set, kalu event Rakan Masjid, kne jd siqoh sket...kene jage pergaulan...kene jage ikhtilat...
tapi kalu event2 mcm nih, knape la aku kurg pikir ye?
sptutnye dlm mne2 event pon, sume kne jage...
aduh...
nauzubillah...
pedih2~~~

*rasenye yg bace blog ak nih xknl kot sape watak dlm nih...kalu ade yg knl, jgn gtau watak2 tu ye...watak2 tuh dah konpem2 xbace blog ni...haha

Wednesday, February 17, 2010

Same Hitam...Same Gelap...

Assalamualaikum....

aduhh...baru lps raye cine je dah ade meeetg..mood tgh cuti lg...

lps solat mghrib, jalan sorang2 gi HQ TEC X...ade la dlm 10 mnt jalan kaki...

tgh jalan2 tuh, ternampak minah negro lepak2 dgn geng die...
alamak, pakaian....aduhh...segala benda nk tunjuk...

ikutkn nafsu nk je tgk...
tp teringat azam baru..nak jange pandangan!!!

so, tundukkan pandangan..
jalan tgk bawah plak...

ishhh...xbest la plak....
nmpak jalan tar je...
ok,,,tgk ats la...
org tundukkan pndangan,,aku plak dongakkn pandangan ke ats langit..
huahuahua

tgk langit...nampak byk bintang!
SUBHANALLAH...
teringat waktu kecik dulu...suke giler bile akak bwk turun umah, tgk bintang...
maen cari2 bintang kiblat...hehehe

then, terpikir...
minah negro tuh-->HITAM
langit pon--->HITAM jugak

minah negro tuh--->GELAP
langit pon--->GELAP jugak!

tapi...
langit--->ade BINTANG2 n BULAN...
minah negro--->ntah ape yg ade...

hahaha

so, lebih baek aku tgk bintang kt langit...
lagi cantik...
dpt pahala kalu berzikir memuji kebesaran Penciptanya....

"Dan Dialah yang menjadikan bintang-bintang bagimu, agar kamu menjadikannya petunjuk dalam kegelapan di darat dan di laut. Sesungguhnya Kami telah menjelaskan tanda-tanda kebesaran (Kami) kepada orang-orang yang mengetahui." (6;97)

"Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan gugusan bintang-bintang (di langit) dan Kami telah menghiasi langit itu bagi orang-orang yang memandang (nya),"(15:16)

SUBHANALLAH....


xabes lg..
on da way blk bilik...
jln sorg2 lagi...
nampak lagi satu geng minah negro...
lebih kurg gak seksi..
haha
ok..pakai formula dan cara td..
tgk langit lg best dr tgk minah negro!
ok..pandang atas...
tibe2....

"Alamak!laluan berbumbung la plak!!"
hahaha

jom!!

saifulIslam