Wednesday, May 20, 2009

selesai sudah


alhamdulillah....
selesai sudah..
exam yg aku rasekan paling hancur...
exam yg aku rasekan paling malas n paling sket aku study...
hahaha
"Ya Allah..sungguh hambaMu ini telah melakukan apa yg terdaya..andai ada silapku kerana sifat malas utk berusaha,maka jgnlah Kau sandarkan keputusan ku berdasrkan itu, Ya Allah...Tentukanlah segalanya kepada TakdirMu, Ya Allah....Sungguh,Kau Maha Perancang dan Maha Luas Pemberiannya...
Ya Baari'.....Ya Wasi'...
Ameen~
Ya Samad...Ya Mujib...

Monday, May 18, 2009

yang Halal, tetap Halal..dan yang Haram, tetap Haram!

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM.....
dengan nama Tuhanku yg Maha Pemurah dan Maha Bijaksana, aku menulis...ikhlaskan niat ku Ya Allah~

beberapa minggu yg lepas,aku sempat "membelek" blog seorg sahabat lama..sahabat ini mmg famous di kalangan kami dan kwn2, sbb peribadi dan ilmunya yg sememangnya jauh mengatasi kami.....dan disebabkan itulah,ramai kwn2 yg menjadikan die sbgai tmpt rujukan...

seorang sahabt, pmpuan, menimbulkan satu isu yg menarik perhatian aku....

"Salam...*****, nk tnye sket..kite tahu bahawa Islam haramkn couple..so, kalu kite nk kawen, mcm mne kite nk kenal peribadi bakal pasangan kite kalu kite xknl2 n rapat2 dgn die???"

lebih kurang mcm tuh lah soklan die...

dh lbh kurg 2 mggu gak aku cuba mncari jwpn soklan die nih...

last2, aku jmpe seorg senior yg berpengaruh kt Utp nih..Ilmu die,,fuhhhh..mmg gempak abes...
lps solat Isyak, soklan diajukan dan soal jawab berlangsung....

kesimpulan yg boleh aku buat......

"Yang halal tetap halal, dan yg haram ttp haram..kite sume tau Islam haramkn kapel, Laa takrabuzzinna~ semua org bleh bg dalil tuh.. dan dalil tersebut adalah dalil naqli, yakni bersumberkn Al- Quran...dan dalil utk kapel pula adalah dalil Aqli, iaitu pikiran kite yg gunakan alasan utk kenal peribadi pasangan sebelum kite kawen sbgai tiket utk kapel...


ok,ambik satu contoh....
Mencuri...Islam jelas haramkan mencuri...dan jika diikut dalil naqli pikiran kite, jika btol2 ekonomi tgh merosot, dan btol2 trdesak utk cari mknn, kite kne mencuri...

nmpak kesalahan pikiran kite??

dan penegasan di sini ialah, pabila dalil naqli bertemu dgn dalil Aqli, secara otomatik, dalil Aqli yg menang!!!!!

satu lagi..jika kite kapel itu utk tujuan kenal peribadi bakal pasangan kite, persoalan yg timbul,,

Adakah btol itu adlah peribadi die yg sebnrnye???sbb rmai org yg menipu sblm kawen..cntohnya yg malas, ttbe tnjuk rajen, yg xreti masak, ttbe pandai masak..so, tujuan or objektif utk kenal peribadi die yg sebenarnye still xsmpai...btol x???sape stuju angkat tangan!!!

So,yg jelasnye, kapel itu still haram walaupun ape alasan...

ade paham???kalu ade mslh, sila rujuk org yg lebih tau....dan kalu ade yg salah dlm post nih, sila bgtau segera....


wassalam...

harap bermanfaat utk kite bersama...Ameen~~


"Dan diantara manusia ada orang-orang yang menyembah tandingan-tandingan selain Allah; mereka mencintainya sebagaimana mereka mencintai Allah. Adapun orang-orang yang beriman amat sangat cintanya kepada Allah. Dan jika seandainya orang-orang yang berbuat zalim itu mengetahui ketika mereka melihat siksa , bahwa kekuatan itu kepunyaan Allah semuanya, dan bahwa Allah amat berat siksaan-Nya. ( 2:165)"


"Wahai org2 yg beriman! Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan?(itu) sangatlah dibenci Allah jika kamu mengatakan apa yg tidak kamu kerjakan" (61, 2 &3)

Nauzubillah....moga Allah pelihara diriku...

Friday, May 15, 2009

masih aku terasa...

bismillahirrahmanirrahim....
aku rsekan semalam antara hari jumaat yg paling mengecewakan...
2 paper ssh dlm satu hari???
lagi memenatkan dr maen ragbi, lagi menyusahkan dari cari bini,lagi mengecewakan dari bangun lewat pagi2....

health,safety and environment dan differential equation......
aduh....

dan kekecewaan lps jawab differential equation masih lg aku terasa...
aku igt mcm aku je yg xdpt jwb...mgkin sbb diri aku nih mmg lemah subjek kira2..n mgkin jgak sbb krg study....
tp,lps je abes jwb...sume nmpk kecewa...n mmg soklan tuh ssh giler...
kuar dewan,aku langkahkn kaki ke masjid,,solat asar..perassan mmg......xtau nk ckp...

blk blik,trus tpon mak..first time aku tepon mak aku sbb stress soklan ssh dlm 18 thn aku idup nih....

ntah la....
ade gaye repaet je...
aishhh...

tawakkal.............................

"Dan MUsa berkata" Wahai kaumku! Apabila kamu beriman kepada Allah, maka bertawakallah kepadaNya, jika kamu benar2 orang MUslim(berserah diri)." (10,84)

"Setiap bencana yang menimpa bumi,dan yang menimpa dirimu, semuanya telah tertulis dalam kitab (Luh Mahfuz) sebelum kami mewujudkannya.Sungguh, yang demekian itu mudah bg Allah" (57,22)



"Ya Allah..Engkaulah yg telah menetapkan segala apa yang berlaku, dan yang bakal berlaku..aku serahkan segalanya kepadaMu Ya Allahh...Dan janganlah Engkau menetapkan ketetapanku berdasarkan kehendak aku...Sebaliknya Engkau tetapkanlah mengikut perancanganMu Ya Allah..Sesungguhnya Engkau lebih mengetahui apa yang jauh lebih baek utk hambaMu ini..."

aminnn..............

"Ya Allah, jauhkanlah aku dari golongan yang hnya ingat kepadaMu di saat kesusahan..."
(10,22&23)

Sunday, May 10, 2009

exam sudah.....

hri ni dh start paper.....
study week pon xgune dgn btol...


aishhhhhhh.......
susah btol hidup sbg org yg mls nih...
huahauhauah
skrg ni pon mmg musim exam kn???
yang aku tau,,aku,azrul and hmen dah sah2 exam...
liyana pon ktenye exam hri ni gak...
lagi????
ntah la...
mls nk pkir...
huahuahua...

"Bismillahirrahmanirrahim…Ya Allah, beriknlah kami ksmptn waktu untk memohon dariMu..anugerahknlah kjyaan dlm peperiksaan kami ini..anugerahknlah kejayaan kpd semua rakan2 kami..jgn ada antara kami yg sedihnya sendirian..andai telah tulis d luhmahfuz akan kegagalan kami maka ubhlah mnjd kjyaan..Engkau yg Maha Agung, mudah2 an kptsn fasa ini lbh cemerlang dr sebelumnya..Kejayaan mengiringi kami..berkatilah ilmuMu kpd kami agar dpt d manfaatkn ke jln Mu yg di redhai..aminn.."

ayuh bersama doakan kejayaan semua!!!

Tuesday, May 5, 2009

jawapan yang mengecewakan....

BACELAH WALAUPUN PANJANG!!!!INSYAALLAH RENUNGAN BERSAMA!!

harap agar post yg xseberape ini dpt memberi sedikit kesan kpd kwn2 aku, n shbt aku yg sudi bace...dah cukup dh seorang kwn aku kecewakan aku...harap takde dah...

assalamualaikum w.b.t
diberi kesempatan kpd aku utk tepon seorg shbt yg tlh lame xkontek...
agak lme xkntek dgn die,dlm 3 or 4 bln jgak la..(lme kah??)
perbualan agak lme..
mcm2 yg dibualkn.....
dari isu akademik smpailah isu kisah idup msing2...

apa yg menarik prhatian aku adalah apabila topik kapel aku timbulkan..
dia ade mnceritakan ttg kisah kapel seorg shbt, yg sememangnye lgsung x disangka-sgkakn..
yg lebih menarik, aku buat2 tnye kpdnya sndiri sama ada die pon kapel or x...
dan selamber dia mnjawab bhwa die pon semangya kapel...naum xdiberitahu plak sape laki tuh..

terasa trpanggil, aku pon cube mmberi sedikit peringatan...
kataku kapel xboleh n xelok...
ape jawapan sahabagt aku nih???

"aku dah dewasa dah bob..aku dah besar..dah boleh kapel dah.."

cukup mengecewakan....

sememangnye kapel dah jd prkara biasa dlm hidup kita skrg....
org dh xpelik tgk psangan kapel jln2 pegang tgn n cumbu-cumbuan, tp org akn berasa jelik lg pelik kalau tgk pak cik n mak cik tua yg dh kahwin jln pegang tgn...pelik2...

namun, satu sbb knape aku rse kapel xptut, dan mgkin jga satu sbb knape aku xkapel, n xtrse pon nk kapel..(xde kaitan dgn rupa paras or saiz perot!!)

sbbnye adelah kisah seorg lelaki...

Lelaki ini dah kahwin selama ratusan thn, tp Allah masih xkurniakan zuriat kpdnya...
stlh berdoa, akhirnya Allah tkdirkan isterinya mengandung..
betapa gmbira hati Lelaki ini...

namun, smpai prntah Allah menyuruh Lelaki ini meninggalkn isteri trcinta yg sarat mengandung di satu lembah yang sememangnya kering kontang dan tiada penghuni...

betapa terluka hati Lelaki ini, trpksa meningglkn anak yg dinantikn n isteri trcinta...

setelah sekian lama terpisah, Allah benarkn Lelaki ini utk brjmpe dgn familynya...
betapa Lelaki ini gmbira mndengar khabaran trsebut...

skali lg Allah timpakan ujian, dihntr melalui mmpi perintah utk menyembelih ank trcinta..
dipendekkn cerita, dibawa ank trcinta ke ats sebuah bukit, dan dibaringkn anknya..
Lelaki ini cuba beberapa kali utk menyembelih, namun beliau ttp gagal...
tidak sampai hatinya utk menyembelih seorg anak yg amat disayangi dan dinanti-nanti selama ratusan thn...

tiba2, anaknya bersuara...
"Ayah,engkau tidak akn sanggup utk melaksanakannya,selagi mana engkau memandangku...
palingknlah pndangan mu dari ku wahai ayah.."

dan, saat beliau meletakkan pisau di leher anaknya,,dan disaat perintah itu ingn dilaksanakan, anaknya ditukar oleh Allah dgn seekor binatang peliharaan....

rsenya xprlu dibgtau sape lelaki tersebut...
xlaen xbkn adalah Ibrahim..cintaNya trhadap Allah sehingga beliau digelar "khalilullah" (kekasih Allah)..

sedikit renungan...
kenapakah Allah memerintahkan Ibrahim menyembelih puteranya, Ismail???

jwpnnya....
kerana Allah ingin menguji thp cinta Ibrahim trhadapNya...
kerana Allah tidak ingin rasa cinta Ibrahim teralih kepada anaknya, bukan kpdNya...

sesungguhnya fitrah cinta sebenar adalah utk Allah....

"Dan diantara manusia ada orang-orang yang menyembah tandingan-tandingan selain Allah; mereka mencintainya sebagaimana mereka mencintai Allah. Adapun orang-orang yang beriman amat sangat cintanya kepada Allah. Dan jika seandainya orang-orang yang berbuat zalim itu mengetahui ketika mereka melihat siksa , bahwa kekuatan itu kepunyaan Allah semuanya, dan bahwa Allah amat berat siksaan-Nya. ( 2:165)"

Kepada siapa kita mengarahkancinta kita? hingga untuknya kita siap berkorban apa aja, tanpa syarat. Kepada pasangan hidup? anak-anak? harta atau kekuasaan? atau kepada yang memiliki dan menguasai itu semua?

brsama kita renungkan.......

Wallahu'alam bishshawab.


p/s:segala kesilapan dlm post ini harap ditegur sbb ni post brkaitan seorg Nabi..xboleh dipandang remeh jika ada sebarang kesilapan....

p/s:aku hnya mmpu wat sekadar yg aku mmpu...dan jika tiada ape2 kesan,maka semua disandrkn kepada kelemahan diri aku sndiri...dan ingin ditekankn, segala kata nasihat adalah utk kamu semua dan diriku sendiri...diulang, kamu semua dan DIRIKU SENDIRI....

...............................................InsyaAllah........................................................................

Monday, May 4, 2009

apekah kejadahnye award ini???


azrul menggatal nk bg award jadah nih kt aku...
utk meraikn beliau,aku wat je....



1. Copy award di atas untuk diletakkan di blog anda..
2. Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ini..

5 fakta menarik???ssh la..ak mmpu bg 2 je...sbb fakta menarik ttg azrul mmg xde sgt..
kalu yg xmnarik byk la...

1-roomate dia kt utp btol2 kacak...(wow,menariknye~)
2-pot-pot!!(sgguh menarik skli fakta ini)

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya.

sbb aku xnk pilih penerima award strusnye,so aku xyah wat soklan nih kot...
huahuahuahau!!!

4. Anda perlu memilih 10 orang penerima award dan describe tentang mereka

sudah terang lg bersuluh lagi berspot light lagi berfollow light yg aku dh tulis kt ats ak xnk pilih sape2 utk menang award nih, so aku xyah gak jwb soklan nih...
huahuahauhuahau

...........................END....................................................

Sunday, May 3, 2009

bilakah????

akhrnye,stlh hmpir sebulan lebih dok tgguh, td ak brjaye gak buat n atur bbq utk team shababul islam, team nasyid ak yg dpt no 3 prtndinagn hri tuh...
wat bbq start kul 9.30 sampai kul 12.00, kt tasek dpn msjid An-NUr...

tapi bkn ini yg aku nk coretkn kt sini....

kebetulan ktrg wat bbq tuh kt tasek, n tasek tuh merupakan antra port utama utk org dating..dh la brhadapan dgn masjid...mmg xreti hormat lgsung...

tgh2 bbq, kelihatan 3 pair pasangan yg tgh lyn borak2..satu pasangn bdk intrnationl, satu psngn melayu n intrnational, n satu lg psangan melayu...ishhhhhh...

tgk dh xsedap, nk dibiarkn lg la xsedap....
ktrg pon strt kutuk2 blkg...
then, mmber aku gtau...

"kutuk belakang buleh la...jom la gi tegur"

aku agak trase gak..sbb utk kutuk blkg mmg senang,tp utk melakukn n gi tegur mmg ssh...ak ckp kt mmber ak, ak xleh gi sound,sbb thap iman n dakwah aku masih blom smpai tahap tegur n sound org yg xdikenali...

then,mmber2 aku pg ramai2, wat2 bg hot dog..tjuannye supaya dorg akn terase dan terus blah...aku pon follow blkg jela..
then,lps dh bg hot dog,borak2 sket, dorg trus blah...

Lah,abes bile nk sound dorg nye????
then,sbb aku yg last skali blah dr situ, aku beranikn mulut berkata-kata, n trus sound brader n akak tuh....

akhirnye........aku brjaye gak..akak tuh pndah gi blkg sket, n xdok rapat2 ngn abg tuh dh..

persoalannye,,kenapakah kite(aku???) takut utk sound and tegur ttg kemungkaran, and takut utk wat bnde2 makruf, sedangkn mereka x tnpa segan silu n xrse tkut lgsg utk wat kemungkaran?????
smpai bilekah????

bilekah nk berani utk tegakkan kebenaran????

jom!!

saifulIslam