Monday, August 30, 2010

aku ade...korang???



"weh, jom mlm ni bukak Ipoh...lps tu kite gi lepak trus...tgk movie ke..."

"woooo...mcm best!!ak on!!"

..............................................................................

"eh2..jap2...mlm ni xleh la...aku ade usrah...laen kali la kite gi.."

"alah ko..xabes2 dgn usrah...hri tu ak ajak gi gerbang malam pon ko ckp ade usrah gak..ssh la mcm ni.."

?????

mmber2 di sekeliling selalu pelik, ape yg best sgt usrah smpaikn ia prlu diletakkan sbg first priority dlm list aku...dan satu sbb knape mereka mempersoalkan, kerana mereka xpaham ttg nya, dan lagi best, mereka tu ALlah xbg rase nikmat usrah mcm yg ak rase...

kalu korg ada dikurniakan nikmat dan peluang utk korg berusrah, maka sedarlah yg betapa korg perlu bersyukur dgn nikmat tuh...kenape????

xperlu pndg jauh2...tgk dlm skop yg dekat n kecik pon da bleh tau...
ambik contoh dlm UTP ni sndiri...total pelajar +-6000...total yg Muslim +-5000 la katakan...
drpd 5000 tuh, brape kerat je yg ikut usrah???ak rase 1000 org pon xsmpai..mybe plg tggi pon bleh la cecah dlm 500-800 org...

see???bkn senang nk dpt nikmat Usrah nih..Allah pilih org2 yg trtntu je utk Allah bg peluang utk ikut salah satu drpd sunnah Rasulullah nih...

lagi satu sbb knape korg perlu rase best n syukur gile2 kalu korg ade usrah adalah korg sebenarnya meneruskan salah satu amalan dan strategi yg digunakan oleh Rasulullah utk mengembangkan Islam pd awal dlu...sume tau yg pd waktu ISlam disebarkan secara rahsia di peringkat awal, nilah cara RAsulullah guna..dgn mengumpulkn org Islam ketika tu di rumah Arqam b Abi Al-Arqam...then lps tu barulah Islam berkembang secara sket demi sket, smpai Islam tu smpai kpd kite...

dan perlu kite igt, usrah bkn hanya releven pd zaman Rasulullah shj...bahkan jika kite tgk gerakan ISlam yg mula2 skali, Ikhwanul Muslimin di Mesir, mereka bergerak dgn usrah2 dalaman yg mantap...begitu jugak dgn gerakan2 Islam yg laen...so, nmpak jelas lg bersuluhlah bahwa usrah itu mempunyai nilai dan kepentingan yg amat dlm kejayaan Islam pd hari ini...

so, Alhamdulillah, aku trgolong dlm golongan org yg ade usrah...Korang???kalu ade alhamdulillah...kalu xde, usahakanlah...insyaALlah....

……….dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan takwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran. dan bertakwalah kamu kepada Allah, Sesungguhnya Allah amat berat siksa-Nya.“(Maidah, ayat 2)

jom!!

saifulIslam