Monday, December 21, 2009

~cerita utk cucu atok~

kalu dh gi cameron highland, msti pkir nk cite psl strwberi,anggur,epal,sejuk,tmpt tggi..bla..bla..blaa...

tp yg nih bkn psl strwberi...bkn psl anggur..apetah lg pasal hosni mahupun azwa...sesekali tidak mgkin ttg liyana,mahupun fahmi nagim...

bermula kesah lps ronda2 cameron,field trip utk preparation family day TEC X...
on da way blk, singgah di ladang strawberi..name je ladang strwberi, tp anggur,epal,kobis, bahkan kaktus pon turut dijual..

itu xjd isu..yg jd isu adalah tmpt tuh yg trlalu curang(pronounced as curam)..
driver, si hazwan dh mula cuak...
larat ke x kete nih bob??dh la kancil 660cc je...
ahhh..kite gamble!!!

toyota hilux ttbe memotong..nk potong laju je..dh potong,slow plak beliau..
kami pon trpksa la slow...
and,tbe2,kancil 66occ semput..lalu mati...
strt blk,try jalan,mati lg...
si driver trus panik...
aku n faris pon turun la...
die try jln lg,mati lg...

"nk aku try?"
"bleh gak"

aku msuk dlm,strt enjin,clutch,gear,lps hndbreak,kete pon jln...
prking tepi..tgk ats,wooo...tinggi lg...



mls nk cite....

last2, ade sorg pak cik tlg drive smpai ats...ktrg jln kaki...

tgk muka wan driver dh cuak..

"bob..ko bwk la"

"ishhh..mne ade lesen"

"faris bleh bwk?"

"manual kn??xleh la..xbiase"

"meh aku bwk la"

then aku drive dr berinchang smpai ipoh,lbh krg 2jam stgh..

aku selawat je memanjang...sambil2 nyanyi lagu Bismillah Opick...

tiap2 10 mnt, aku jerit""AKU TGH WAT KEJE GILE!!!"

alhamdulillah,slmt smpai..

kenape aku kate tuh keje gile??
sbb : 1-aku mne ade lesen..
2-tuh first time aku bwk kete ats jln raye...

plg kurang ak dh ade cite nk cite kt cucu aku nnti,selain cite aku tkr course smpai kene tarik scholar...

korang???
hahahaha

Thursday, December 3, 2009

[mane satu yg betol]

dalam kete, ade aku,abang,adik n mak..
abg aku drive, aku dok sebelah,adik n mak aku dok blkg..

"mak tgk akak ko tuh mkn lme mkn terok...dulu prngai........

lps kawen nih plak dah jd ..........

ade ke patut hari tuh die ............

.................................................

suasana jd sepi bile mak aku strt brcerita psl akak aku...
xtau la nape ade je bnde yg xkene di mata mak aku psl akak aku tuh...

mula2 dgr je...
sume senyap....

tp mkn lame mkn panas plak telinga dgr umpatan mak aku nih...

xleh jd nih...cane nk srh mak benti nih??

"bobo la mok weh!byok doh ngumpak nih!byok doh pahalo bleh ko kak bi..laen kali mok ngupak ko kito plok la..biar kito plok buleh pahalo..."
aku strt smbil berseloroh je...

"gitu la sek mu..aku nok nasihak kato ngupak"mak aku balas..

"wok aloh..mok tau dok ngupak tuh gapo?kecek uduh blake oghe,ngupak la tuh!kalu nok nasihat. oyak la depe2 dio..mudoh kijo!"tinggi sket suara aku...

mak aku senyap.....................

mcm tuh la tiap2 kali kalu aku nk sound mak aku ngumpat...

kalu adik aku, die strt bace ayat2 Quran yg die hafal...
kalu abg ak plak, die strt tkr tajuk...

so,yg mne lebih sesuai???
pikir nk jge hati mak jgak...
tp...........

ishhhh2~
susah2~
nk dakwah dlm family n saudara mara sndiri la plg ssh~
btol gak ckp Dr.Hizul dulu~

Sunday, November 8, 2009

Kalki Utar = Nabi Muhammad S.A.W

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG
Petikan : RISALAH-IKHWAN bil 79 Jumaat 9 Syawal 1418 bersamaan 6 Feb 1998

Seorang pakar bahasa India dari Universiti Alahabad menulis dan menerbitkan buku berjudul Kalki Utar yang bererti Pembimbing Agung. Tulisan beliau dalam buku berkenaan jelas menyeru penganut-penganut agama Hindu memeluk Islam dan beriman dengan ajaran Nabi Muhammad utusan Allah, yang merupakan pengislah (reformis) kerohanian Hindu yang ditunggu-tunggu kerana Nabi Muhammad itulah yang dikatakan Kalki Utar.

Pengarang yang dikenali sebagai Ved Prakash buat masa ini menyandang jawatan paderi Hindu dari golongan Brahmin dan buku karangannnya telah dikemukakan kepada lapan orang2 tokoh paderi agama Hindu. Semuanya menyokong pendapat Ved Prakash. Penyelidikan beliau membuktikan ciri-ciri Kalki Utar yang terdapat dalam kitab suci Hindu Vidas menepati dengan sifat-sifat yang ada pada Rasulullah s.a.w.
Ved Prakash menegaskan di dalam ramalan Prophecy Hindus bahawa Kalki Utar akan muncul di sebuah pulau ( di dalam mana-mana kitab sejarah Arab/Islam dikenali sebagai Al-Jazirah Al Arabia, bermaksud Pulau Arab), bapanya bernama Vishnu Yehkat ibunya bernama Surmanab.

Perkataan Vishnu dalam bahasa Sanskrit membawa erti Tuhan dan Yehkat bermaksud hamba jadi Vishnu Yehkat bererti Hamba Tuhan dalam bahasa Arab Abdullah.

Adapun Sumanab dalam bahasa Sanskrit membawa erti aman dan terjemahannya dalam bahasa Arab Aminah. Semua dunia tahu bapa Nabi Muhammad Abdullah dan ibunya Aminah.

Tambah beliau lagi di dalam kitab suci Vidas juga menyebut bahawa Tuhan telah mengutus UtusanNya ke dalam gua untuk mengajar Kalki Utar. Peristiwa ini memang berlaku kepada Rasulullah s.a.w., Nabi Muhammad s.a.w. telah didatangi Jibril a.s. di Gua Hirak yang bertugas mengajar agama Islam kepadanya.

Bukti terakhir yang diperkatakan oleh pengarang berkenaan bahawa Tuhan telah menganugerahkan kepada Kalki Utar kuda terpantas mengelilingi bumi dan menjelajah tujuh petala langit, ini sebenar merujuk kembali kepada peristiwa Isra' Mikraj di mana Rasulullah s.a.w., menunggangi Buraq sejenis haiwan dari syurga.

tq farul...
di copy dr blog farul bah....sabahanmuslim.logspot

Sunday, October 18, 2009

-Hakikat-


video

lagu nih az-zariyyat (tgb) penah bwk wktu grand dinner...(kalu igt la)
tp kitorg mengarut je...
yg nih best!!!

penyanyi asal lagu nih Durrani~

Saturday, October 17, 2009

~hatiku keras!~

patut la ssh nk nangis ye~

Friday, October 9, 2009

Kentut~


1. Dari mana asal kentut? Dari gas dalam usus.
Gas dalam usus berasal dari udara yg kita telan, gas yang menerobos ke usus dari darah, gas dari reaksi kimia dan gas dari bakteria dalam perut.

2. Apa komposisi kentut?
Bervariasi. Makin banyak udara anda telan, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut (oksigen dari udara diaserap oleh tubuh sebelum sampai di usus). Adanya bakteria serta reaksi kimia antara asam perut dan cairan usus menghasilkan karbon dioksida. Bakteria juga menghasilkan metana dan hidrogen. Propors masing-masing gas tergantung apa yang anda makan, berapa banyak udara tertelan, jenis bakteria dalam usus, berapa lama kita menahan kentut. Makin lama menahan kentut, makin besar proporsi nitrogen, kerana gas-gas lain terserap oleh darah melalui dinding usus. Orang yang makannya tergesa-gesa kadar oksigen dalam kentut lebih banyak kerana tubuhnya tidak sempat menyerap oksigen.

3. Kenapa kentut berbau busuk?
Bau kentut kerana kandungan hidrogen sulfida & merkaptan. Kedua bahan ini mengandung sulfur (belerang). Makin banyak kandungan sulfur dalam makanan anda, makin banyak sulfida & merkaptan diproduksi oleh bakteri dalam perut & makin busuklah kentut anda. Telur & daging mempunyai peranan besar dalam memproduksi bau busuk kentut. Kacang-kacang berperanan dalam memproduksi volume kentut bukan dalam kebusukannya.

4. Kenapa kentut menimbulkan bunyi?
Kerana adanya vibrasi lubang `anus` saat kentut diproduksi. Kerasnya bunyi bergantung pada kecepatan gas.

5. Kenapa kentut yg busuk itu hangat & tidak berbunyi?
Salah satu sumber kentut adalah bakteria. Fermentasi bakteria & proses pencernaan memproduksi panas, hasil sampingannya adalah gas busuk. Ukuran gelembung gas lebih kecil dan hangat dengan produk metabolisme bakteria yg berbau busuk. Ini kemudiannya menjadi kentut, walau hanya kecil volumenya,tapi SBD (Silent But Deadly)

6. Berapa banyak kentut diproduksi sehari?
Rata-rata setengah liter sehari dalam 14 kali kentut.

7. Mengapa kentut keluar melalui lubang dubur?
Kerana density-nya lebih ringan, kenapa gas kentut tidak melakukan perjalanan ke atas?
Tidak demikian. Gerak peristaltik usus mendorong isinya ke arah bawah. Tekanan di sekitar `anus` lebih rendah. Gerak peristaltik usus menjadikan ruang mempunyai tekanan, sehingga memaksa isi usus, termasuk gas-nya untuk bergerak ke kawasan yang bertekanan lebih rendah, iaitu sekitar `anus`. Dalam perjalanan ke arah `anus` gelembung-gelembung kecil bergabung jadi gelembung besar. Kalau tidak ada gerak peristaltik, gelembung gasakan menerobos ke atas lagi, tapi tidak terlalu jauh, kerana bentuk usus yg rumit & berbelit-belit.

8. Berapa waktu yang diperlukan oleh kentut untuk melakukan perjalanan ke hidung orang lain?
Bergantung kepada kondisi udara, seperti kelembaban, suhu, kece
patan & arah angin, berat molekul gas kentut, jarak antara 'transmitter' dengan 'receiver'. Begitu meninggalkan sumbernya, gas kentut menyebar & konsentrasinya berkurang. Kalau kentut tidak dikesan dalam beberapa detik, bererti ianya mengalami pengcernaan di udara & hilang ditelan udara selama-lamanya. Kecuali kalau anda kentut di ruang sempit, seperti lift, kereta, konsentrasinya lebih banyak, sehingga baunya akan berlegar dalam waktu yang agak lama sampai akhirnya diserap dinding.

9. Apakah setiap orang kentut?
Sudah pasti, kalau masih hidup. Sesaat setelah meninggalpun orang masih boleh kentut.

10. Betulkah lelaki kentut lebih kerap daripada perempuan?
Tidak ada kaitannya dengan gender... Kalau benar, bererti perempuan menahan kentutnya, & apabla mahu kentut, banyak sekali jumlah yg dikeluarkan.

11. Saat apa biasanya orang kentut?
Pagi hari di toilet. yang disebut "morning thunder". Kalau resonansinya bagus, boleh didengar di seluruh penjuru rumah.

12. Mengapa makan kekacang menyebabkan banyak kentut?
Kekacang mengandung zat gula yg tidak boleh dicerna tubuh. Gula tersebut (raffinose, stachiose, verbascose) jika sampai di usus, bakteria di usus berpesta & membuat banyak gas. Jagung, kubis, susu juga penyebab banyak kentut (bukan baunya!).

13. Selain makanan, apa lagi penyebab kentut?
Udara yang tertelan, makan terburu-buru, makan tanpa dikunyah, minum `soft drink`, naik pesawat udara (kerana tekanan udara lebih rendah, sehingga gas di dalam usus mengalami ekspansi & muncul sebagai kentut).

14. Apakah kentut sama dengan sendawa, tapi muncul dari lain lubang?
Tidak... sendawa muncul dari perut, komposisi kimianya lain dengan kentut. Sendawa mengandung udara lebih banyak, kentut mengandung gas yang diproduksi oleh bakteria lebih banyak.
15. Kemana perginya gas kentut kalau ditahan tidak dikeluarkan?
Bukan..tetapi diserap oleh darah, bukan hilang kerana bocor..Tapi bermigrasi ke bahagian atas menuju usus & pada gilirannya akan keluar juga. Jadi bukan lenyap, tapi hanya mengalami penundaan.

16. Mungkinkah kentut terbakar?
Boleh saja. Kentut mengandung metana, hidrogen yg combustible (gas alam mengandung komponen ini juga). Kalau terbakar, nyala-nya berwarna biru kerana kandungan unsur hidrogen.


17. Bolehkah menyalakan mancis dengan kentut?
Jangan mengada-ada. .. konsistensinya lain. Juga suhunya tidak cukup panas untuk memulakan pembakaran.

18. Mengapa kentut anjing & kucing lebih busuk?
Kerana anjing & kucing adalah karnivor (pemakan daging). Daging kaya dengan protein. Protein mengandung banyak sulfur, jadi bau kentut binatang ini lebih busuk. Lain dengan herbivor seperti kambing, kuda, gajah, yang memproduksi kentut lebih banyak, lebih lama, lebih kuat bunyinya, tapi relatif tidak berbau.

19. Betulkah pening kepala kalau mencium bau kentut 2-3 kali berturut-turut?
Kentut mengandung sedikit oksigen, mungkin sedikit saja anda mengalami pening kepala kalau mencium bau kentut terlalu banyak.

20. Apakah warna kentut?
Tidak berwarna. Kalau warnanya `orange` seperti gas nitrogen oksida, aka tahulah siapa yang kentut..hehehe

21. Apakah kentut itu asid atau neutral?
Asid, kerana mengandung karbondioksisa (CO2) & hidrogen sulfida (H2S).

22. Apa yang terjadi kalau seseorang kentut di planet Venus?
Planet Venus sudah banyak mengandungi sulfur (belerang) di lapisan udaranya, jadi kentut di sana tidak ada kesannya. Wallahu`alam

Tuesday, September 29, 2009

Saya masih hidup!





assalamualaikum...

selamat hari raye n selamat berpose 6!!!

dah lme xupdate..wish raye pon lmbt doh..hahaha..

saje je nk post,menunjukkan empunya blog masih idup...
dan blog ini masih bertuan..


insyaAllah lepas ni akn lebih pengisian...


so,selamat hari raye!


~gmbr family wktu hari raye~
sume dh besar2 dah!dr segi umur n dr segi fizikal!!!
hahaha

Wednesday, May 20, 2009

selesai sudah


alhamdulillah....
selesai sudah..
exam yg aku rasekan paling hancur...
exam yg aku rasekan paling malas n paling sket aku study...
hahaha
"Ya Allah..sungguh hambaMu ini telah melakukan apa yg terdaya..andai ada silapku kerana sifat malas utk berusaha,maka jgnlah Kau sandarkan keputusan ku berdasrkan itu, Ya Allah...Tentukanlah segalanya kepada TakdirMu, Ya Allah....Sungguh,Kau Maha Perancang dan Maha Luas Pemberiannya...
Ya Baari'.....Ya Wasi'...
Ameen~
Ya Samad...Ya Mujib...

Monday, May 18, 2009

yang Halal, tetap Halal..dan yang Haram, tetap Haram!

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM.....
dengan nama Tuhanku yg Maha Pemurah dan Maha Bijaksana, aku menulis...ikhlaskan niat ku Ya Allah~

beberapa minggu yg lepas,aku sempat "membelek" blog seorg sahabat lama..sahabat ini mmg famous di kalangan kami dan kwn2, sbb peribadi dan ilmunya yg sememangnya jauh mengatasi kami.....dan disebabkan itulah,ramai kwn2 yg menjadikan die sbgai tmpt rujukan...

seorang sahabt, pmpuan, menimbulkan satu isu yg menarik perhatian aku....

"Salam...*****, nk tnye sket..kite tahu bahawa Islam haramkn couple..so, kalu kite nk kawen, mcm mne kite nk kenal peribadi bakal pasangan kite kalu kite xknl2 n rapat2 dgn die???"

lebih kurang mcm tuh lah soklan die...

dh lbh kurg 2 mggu gak aku cuba mncari jwpn soklan die nih...

last2, aku jmpe seorg senior yg berpengaruh kt Utp nih..Ilmu die,,fuhhhh..mmg gempak abes...
lps solat Isyak, soklan diajukan dan soal jawab berlangsung....

kesimpulan yg boleh aku buat......

"Yang halal tetap halal, dan yg haram ttp haram..kite sume tau Islam haramkn kapel, Laa takrabuzzinna~ semua org bleh bg dalil tuh.. dan dalil tersebut adalah dalil naqli, yakni bersumberkn Al- Quran...dan dalil utk kapel pula adalah dalil Aqli, iaitu pikiran kite yg gunakan alasan utk kenal peribadi pasangan sebelum kite kawen sbgai tiket utk kapel...


ok,ambik satu contoh....
Mencuri...Islam jelas haramkan mencuri...dan jika diikut dalil naqli pikiran kite, jika btol2 ekonomi tgh merosot, dan btol2 trdesak utk cari mknn, kite kne mencuri...

nmpak kesalahan pikiran kite??

dan penegasan di sini ialah, pabila dalil naqli bertemu dgn dalil Aqli, secara otomatik, dalil Aqli yg menang!!!!!

satu lagi..jika kite kapel itu utk tujuan kenal peribadi bakal pasangan kite, persoalan yg timbul,,

Adakah btol itu adlah peribadi die yg sebnrnye???sbb rmai org yg menipu sblm kawen..cntohnya yg malas, ttbe tnjuk rajen, yg xreti masak, ttbe pandai masak..so, tujuan or objektif utk kenal peribadi die yg sebenarnye still xsmpai...btol x???sape stuju angkat tangan!!!

So,yg jelasnye, kapel itu still haram walaupun ape alasan...

ade paham???kalu ade mslh, sila rujuk org yg lebih tau....dan kalu ade yg salah dlm post nih, sila bgtau segera....


wassalam...

harap bermanfaat utk kite bersama...Ameen~~


"Dan diantara manusia ada orang-orang yang menyembah tandingan-tandingan selain Allah; mereka mencintainya sebagaimana mereka mencintai Allah. Adapun orang-orang yang beriman amat sangat cintanya kepada Allah. Dan jika seandainya orang-orang yang berbuat zalim itu mengetahui ketika mereka melihat siksa , bahwa kekuatan itu kepunyaan Allah semuanya, dan bahwa Allah amat berat siksaan-Nya. ( 2:165)"


"Wahai org2 yg beriman! Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan?(itu) sangatlah dibenci Allah jika kamu mengatakan apa yg tidak kamu kerjakan" (61, 2 &3)

Nauzubillah....moga Allah pelihara diriku...

Friday, May 15, 2009

masih aku terasa...

bismillahirrahmanirrahim....
aku rsekan semalam antara hari jumaat yg paling mengecewakan...
2 paper ssh dlm satu hari???
lagi memenatkan dr maen ragbi, lagi menyusahkan dari cari bini,lagi mengecewakan dari bangun lewat pagi2....

health,safety and environment dan differential equation......
aduh....

dan kekecewaan lps jawab differential equation masih lg aku terasa...
aku igt mcm aku je yg xdpt jwb...mgkin sbb diri aku nih mmg lemah subjek kira2..n mgkin jgak sbb krg study....
tp,lps je abes jwb...sume nmpk kecewa...n mmg soklan tuh ssh giler...
kuar dewan,aku langkahkn kaki ke masjid,,solat asar..perassan mmg......xtau nk ckp...

blk blik,trus tpon mak..first time aku tepon mak aku sbb stress soklan ssh dlm 18 thn aku idup nih....

ntah la....
ade gaye repaet je...
aishhh...

tawakkal.............................

"Dan MUsa berkata" Wahai kaumku! Apabila kamu beriman kepada Allah, maka bertawakallah kepadaNya, jika kamu benar2 orang MUslim(berserah diri)." (10,84)

"Setiap bencana yang menimpa bumi,dan yang menimpa dirimu, semuanya telah tertulis dalam kitab (Luh Mahfuz) sebelum kami mewujudkannya.Sungguh, yang demekian itu mudah bg Allah" (57,22)



"Ya Allah..Engkaulah yg telah menetapkan segala apa yang berlaku, dan yang bakal berlaku..aku serahkan segalanya kepadaMu Ya Allahh...Dan janganlah Engkau menetapkan ketetapanku berdasarkan kehendak aku...Sebaliknya Engkau tetapkanlah mengikut perancanganMu Ya Allah..Sesungguhnya Engkau lebih mengetahui apa yang jauh lebih baek utk hambaMu ini..."

aminnn..............

"Ya Allah, jauhkanlah aku dari golongan yang hnya ingat kepadaMu di saat kesusahan..."
(10,22&23)

Sunday, May 10, 2009

exam sudah.....

hri ni dh start paper.....
study week pon xgune dgn btol...


aishhhhhhh.......
susah btol hidup sbg org yg mls nih...
huahauhauah
skrg ni pon mmg musim exam kn???
yang aku tau,,aku,azrul and hmen dah sah2 exam...
liyana pon ktenye exam hri ni gak...
lagi????
ntah la...
mls nk pkir...
huahuahua...

"Bismillahirrahmanirrahim…Ya Allah, beriknlah kami ksmptn waktu untk memohon dariMu..anugerahknlah kjyaan dlm peperiksaan kami ini..anugerahknlah kejayaan kpd semua rakan2 kami..jgn ada antara kami yg sedihnya sendirian..andai telah tulis d luhmahfuz akan kegagalan kami maka ubhlah mnjd kjyaan..Engkau yg Maha Agung, mudah2 an kptsn fasa ini lbh cemerlang dr sebelumnya..Kejayaan mengiringi kami..berkatilah ilmuMu kpd kami agar dpt d manfaatkn ke jln Mu yg di redhai..aminn.."

ayuh bersama doakan kejayaan semua!!!

Tuesday, May 5, 2009

jawapan yang mengecewakan....

BACELAH WALAUPUN PANJANG!!!!INSYAALLAH RENUNGAN BERSAMA!!

harap agar post yg xseberape ini dpt memberi sedikit kesan kpd kwn2 aku, n shbt aku yg sudi bace...dah cukup dh seorang kwn aku kecewakan aku...harap takde dah...

assalamualaikum w.b.t
diberi kesempatan kpd aku utk tepon seorg shbt yg tlh lame xkontek...
agak lme xkntek dgn die,dlm 3 or 4 bln jgak la..(lme kah??)
perbualan agak lme..
mcm2 yg dibualkn.....
dari isu akademik smpailah isu kisah idup msing2...

apa yg menarik prhatian aku adalah apabila topik kapel aku timbulkan..
dia ade mnceritakan ttg kisah kapel seorg shbt, yg sememangnye lgsung x disangka-sgkakn..
yg lebih menarik, aku buat2 tnye kpdnya sndiri sama ada die pon kapel or x...
dan selamber dia mnjawab bhwa die pon semangya kapel...naum xdiberitahu plak sape laki tuh..

terasa trpanggil, aku pon cube mmberi sedikit peringatan...
kataku kapel xboleh n xelok...
ape jawapan sahabagt aku nih???

"aku dah dewasa dah bob..aku dah besar..dah boleh kapel dah.."

cukup mengecewakan....

sememangnye kapel dah jd prkara biasa dlm hidup kita skrg....
org dh xpelik tgk psangan kapel jln2 pegang tgn n cumbu-cumbuan, tp org akn berasa jelik lg pelik kalau tgk pak cik n mak cik tua yg dh kahwin jln pegang tgn...pelik2...

namun, satu sbb knape aku rse kapel xptut, dan mgkin jga satu sbb knape aku xkapel, n xtrse pon nk kapel..(xde kaitan dgn rupa paras or saiz perot!!)

sbbnye adelah kisah seorg lelaki...

Lelaki ini dah kahwin selama ratusan thn, tp Allah masih xkurniakan zuriat kpdnya...
stlh berdoa, akhirnya Allah tkdirkan isterinya mengandung..
betapa gmbira hati Lelaki ini...

namun, smpai prntah Allah menyuruh Lelaki ini meninggalkn isteri trcinta yg sarat mengandung di satu lembah yang sememangnya kering kontang dan tiada penghuni...

betapa terluka hati Lelaki ini, trpksa meningglkn anak yg dinantikn n isteri trcinta...

setelah sekian lama terpisah, Allah benarkn Lelaki ini utk brjmpe dgn familynya...
betapa Lelaki ini gmbira mndengar khabaran trsebut...

skali lg Allah timpakan ujian, dihntr melalui mmpi perintah utk menyembelih ank trcinta..
dipendekkn cerita, dibawa ank trcinta ke ats sebuah bukit, dan dibaringkn anknya..
Lelaki ini cuba beberapa kali utk menyembelih, namun beliau ttp gagal...
tidak sampai hatinya utk menyembelih seorg anak yg amat disayangi dan dinanti-nanti selama ratusan thn...

tiba2, anaknya bersuara...
"Ayah,engkau tidak akn sanggup utk melaksanakannya,selagi mana engkau memandangku...
palingknlah pndangan mu dari ku wahai ayah.."

dan, saat beliau meletakkan pisau di leher anaknya,,dan disaat perintah itu ingn dilaksanakan, anaknya ditukar oleh Allah dgn seekor binatang peliharaan....

rsenya xprlu dibgtau sape lelaki tersebut...
xlaen xbkn adalah Ibrahim..cintaNya trhadap Allah sehingga beliau digelar "khalilullah" (kekasih Allah)..

sedikit renungan...
kenapakah Allah memerintahkan Ibrahim menyembelih puteranya, Ismail???

jwpnnya....
kerana Allah ingin menguji thp cinta Ibrahim trhadapNya...
kerana Allah tidak ingin rasa cinta Ibrahim teralih kepada anaknya, bukan kpdNya...

sesungguhnya fitrah cinta sebenar adalah utk Allah....

"Dan diantara manusia ada orang-orang yang menyembah tandingan-tandingan selain Allah; mereka mencintainya sebagaimana mereka mencintai Allah. Adapun orang-orang yang beriman amat sangat cintanya kepada Allah. Dan jika seandainya orang-orang yang berbuat zalim itu mengetahui ketika mereka melihat siksa , bahwa kekuatan itu kepunyaan Allah semuanya, dan bahwa Allah amat berat siksaan-Nya. ( 2:165)"

Kepada siapa kita mengarahkancinta kita? hingga untuknya kita siap berkorban apa aja, tanpa syarat. Kepada pasangan hidup? anak-anak? harta atau kekuasaan? atau kepada yang memiliki dan menguasai itu semua?

brsama kita renungkan.......

Wallahu'alam bishshawab.


p/s:segala kesilapan dlm post ini harap ditegur sbb ni post brkaitan seorg Nabi..xboleh dipandang remeh jika ada sebarang kesilapan....

p/s:aku hnya mmpu wat sekadar yg aku mmpu...dan jika tiada ape2 kesan,maka semua disandrkn kepada kelemahan diri aku sndiri...dan ingin ditekankn, segala kata nasihat adalah utk kamu semua dan diriku sendiri...diulang, kamu semua dan DIRIKU SENDIRI....

...............................................InsyaAllah........................................................................

Monday, May 4, 2009

apekah kejadahnye award ini???


azrul menggatal nk bg award jadah nih kt aku...
utk meraikn beliau,aku wat je....



1. Copy award di atas untuk diletakkan di blog anda..
2. Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ini..

5 fakta menarik???ssh la..ak mmpu bg 2 je...sbb fakta menarik ttg azrul mmg xde sgt..
kalu yg xmnarik byk la...

1-roomate dia kt utp btol2 kacak...(wow,menariknye~)
2-pot-pot!!(sgguh menarik skli fakta ini)

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya.

sbb aku xnk pilih penerima award strusnye,so aku xyah wat soklan nih kot...
huahuahuahau!!!

4. Anda perlu memilih 10 orang penerima award dan describe tentang mereka

sudah terang lg bersuluh lagi berspot light lagi berfollow light yg aku dh tulis kt ats ak xnk pilih sape2 utk menang award nih, so aku xyah gak jwb soklan nih...
huahuahauhuahau

...........................END....................................................

Sunday, May 3, 2009

bilakah????

akhrnye,stlh hmpir sebulan lebih dok tgguh, td ak brjaye gak buat n atur bbq utk team shababul islam, team nasyid ak yg dpt no 3 prtndinagn hri tuh...
wat bbq start kul 9.30 sampai kul 12.00, kt tasek dpn msjid An-NUr...

tapi bkn ini yg aku nk coretkn kt sini....

kebetulan ktrg wat bbq tuh kt tasek, n tasek tuh merupakan antra port utama utk org dating..dh la brhadapan dgn masjid...mmg xreti hormat lgsung...

tgh2 bbq, kelihatan 3 pair pasangan yg tgh lyn borak2..satu pasangn bdk intrnationl, satu psngn melayu n intrnational, n satu lg psangan melayu...ishhhhhh...

tgk dh xsedap, nk dibiarkn lg la xsedap....
ktrg pon strt kutuk2 blkg...
then, mmber aku gtau...

"kutuk belakang buleh la...jom la gi tegur"

aku agak trase gak..sbb utk kutuk blkg mmg senang,tp utk melakukn n gi tegur mmg ssh...ak ckp kt mmber ak, ak xleh gi sound,sbb thap iman n dakwah aku masih blom smpai tahap tegur n sound org yg xdikenali...

then,mmber2 aku pg ramai2, wat2 bg hot dog..tjuannye supaya dorg akn terase dan terus blah...aku pon follow blkg jela..
then,lps dh bg hot dog,borak2 sket, dorg trus blah...

Lah,abes bile nk sound dorg nye????
then,sbb aku yg last skali blah dr situ, aku beranikn mulut berkata-kata, n trus sound brader n akak tuh....

akhirnye........aku brjaye gak..akak tuh pndah gi blkg sket, n xdok rapat2 ngn abg tuh dh..

persoalannye,,kenapakah kite(aku???) takut utk sound and tegur ttg kemungkaran, and takut utk wat bnde2 makruf, sedangkn mereka x tnpa segan silu n xrse tkut lgsg utk wat kemungkaran?????
smpai bilekah????

bilekah nk berani utk tegakkan kebenaran????

Tuesday, April 28, 2009

sshnye memahami manusia

msjid yg besar xsemestinya rmai jemaah,
msjid yg kecik xsemestinya sket jemaah...

bunga yang lawa xsemestinya bau wangi,
bunga yang buruk xsemestinya bau busuk...

naik keta besar xsemestinya org kaya,
naik keta murah n kecik xsemestinya org susah...

mrkah rendah xsemestinya sbb dia xstudy,
mrkah tggi pon xsemstinya dia study gile2...

kalu gelak-gelak xsemestinya tgh hepi,
kalu nangis xsemestinya tgh sedih...

kalu prngai hepi xsemestinya hati tgh senang,
kalu senyap xsemestinya hati tgh ssh...

diulang....

kalu gelak-gelak xsemestinya tgh hepi,
kalu nangis xsemestinya tgh sedih...

kalu prngai hepi xsemestinya hati tgh senang,
kalu senyap xsemestinya hati tgh ssh...


sshnya manusia utk menafsir manusia yg laen...

sshnye nk luahkn rase hati...

sshnye nk kluarkn ape yg terpendam dlm hati...

sshnye nk bg org paham situasi kite....

Monday, April 27, 2009

minggu kekecewaan...

minggu nih penuh dgn kegagalan dan kekeciwaann...

tabahkanlah YA ALLAH~~

Thursday, April 16, 2009

1st time ditag!!!

hohoho
pija telah pn mnjadi mkhluk prtame yg tag ak..
dh lame dh qada'..
trpkse la buat...


1) Go to your photos' folder in your computer.
2) Go to the 6th folder of photos.
3) Get to the 6th picture in that folder.
4) Put the picture on your blog.
5) Put some description about the photo.
6) Invite 4 friends to join the challenge.
7) Link them in your blog.
8) Let them know they have been challenged

folder picture ak dh trdelete...
so,ak maen ambik je gmbr mne yg ak nk...
hahaha
mampos ah..nih blog aku..ske ati ak laa!!!




hahaha
ni antara gmbr peberet ak..
dan jurukameranya adalah TAJIRI @Hazim509,juara WWE 9 kali..
credits to him...
mlm tu kalu xsilap ak mmg die round sume kls utk ambik gmbr bdk2 nih...
dan mlm tuh jgak ktrg ad wat video...
satu vdoe hosni nyanyi lagu kerana mu Mlysia @ jalur gemilang (ak dh lupe dh)
then satu lagi video hosni interview sume org ttg "ape mkne trial kpd anda"
sbb wktu tu dkt ngn trial spm...
hahaha
mmg best sgt..tp TAJIRI trdelete 2 2 video tuh...
credits td ditarik balik!!!!



ni plak gmbr supper last kt mrsm tgb...
ktrg plg awal dtg ds wktu tuh...
hahaha
mmg byk kenangan..
baju biru yg ak pkai tuh pon dh jd kain buruk dh skrg nih...
kopiah tu plak dh ntah ke mana dah...
ish2....

Dan, x ketinggalan..............




bakal missworld 2012....
hahahaha

Monday, March 23, 2009

rindunya~~

“mu gi mandi dulu la..aku nok wak kijo koloh nih!”

“ok alohh!!mu dulu la!!ayoh suruh aku gi masok air!!”


“wei piyi!!mu ni mandi lamo sokmo!!cepak la!!dekak pukul tujoh doh nih!!”

“lamo gapo nyo???aku nok beghok nih!!”


“MOK!!!cepak la!!!dkt puko tujoh setengoh doh nih!!lambak sokmo!!oghe sughoh mandi awal tokse!!!”

“tau mok!!!gitu sokmo!!mekap banyok dooh!!”



Sekali aku teringat suasana waktu ak kecik2 dlu..tiap2 pagi bising nk gi sekolah..

Bayangkn la 10 org dlm family aku,semua nk guna jamban,sume nk siap, sume nk gi

sekolah or gi keje…

dulu rase mmg serabut..mane xnye..aku,abg n adik aku sume pengawas..

ktrg blaja dkt sekolah yg same ngn mak aku ngajo..(nsb baek la die xngajo aku..huhu)

dah tuh, gi sekolah tiap2 hari pukul 7.30..dkt2 7.40 baru smpai..xprnh sempat beratur tepi kls nyanyi lagu negaraku, lagu sekolah, bace doa,dll..haha.



.

tapi skrg,baru aku prasan pg td (sbb pagi smlm lps subuh ak terus lentok balik..haha)..

dah xde suare gaduh2 berebut jamban..dah xde suare aku,abg aku,or adik aku pggil n kutuk mak aku ketika ktrg dok tggu dlm kereta b4 gi sekolah, dan ketika juga mak aku tgh sibuk mekap..dah xde juga resepi pelik2 breakfast yg dimasak oleh ayah aku sbb mak aku xsmpat nk prepare breakfast ktrg…dh xde suara mak or ayah aku mrh2 sbb pagi2 b4 gi sekolah baru sibuk nak wat homework..dh xde jugak air panas yg dimasak oleh ayah aku untuk ktrg wat mandi sbb sejuk sgt..dh xde dh suara mak aku komplen ktrg sbb letak bedak banyk sgt kt muka…hahahaha



rindunya~~



nih semua sbb adik aku yg bongsu dh masuk form 1,dah dok kt asrama.. so tiap2 pg skrg nih yg bersiap hnyalah 2 org..dah xde adik beradik aku yg nk gi sekolah pg2 hari..dah xsebising dulu…



rindunya~~


p/s: nih la first time ak coretkan sumthing psl family ak.. biasanye kalu ade esei tajuk keluarga saya or my family baru aku tulis..

hahaha

ntah la nape.....

Thursday, February 12, 2009

serabutnyee aiii.....

hidup dh makin serabut....surat rayuan ak dh buat,,tp reply dr pihak MARA mmg mudah n simple..

"jika pihak saudara berkeras utk menukar course,pihak MARA tidak akn teragak-agak utk menamatkan tajaan untuk saudara.."

aduhaiii..ape la ssh sgt utk tkr course nih..rmai nasihat ak,"stay je ngn course lame..kn senang.."
tp ak pon xtau nape..slps msuk kls 1st physical geology hri tuh,ak mcm dh jatuh cinta ngn course nih..lecturer pon kte peluang keje senang,sbb byk syarikat minyak nakkn petroleum geoscientist pd masa sekarang n akn datang...

so,keputusan ak sekarang,ak akn still tkr course...
"Bye2 Mechanical Engineering"
mmg ak xpnah trpikir pon nk jd mechanical engineer,bahkan engineer..haha

psl scholar,ak sekarang tgh usahakn utk dapat Shell...kalu xdpt Shell,ak akn apply Petronas n YTAR..tp kne tggu sem dpn la...n paling worse,PTPTN laaa...yuran kt sini dh la mahal...satu sem pon dh 4000 or 6000 lebig..mne cukup kalu stkt PTPTN..nk mkn lg...susah2..

so,Doaknlah moga2 ak dpt Shell nih...interview mybe bln 5 kot..lmbt gak lg..tu pon klau di shortlistedkn utk interview..mntak2 la dpt..Aminn~~

"setiap bencana yg menimpa di bumi dan yang menimpa dirimu sendiri, semuanya telah tertulis dlm kitab(Luh Mahfuz) sblm kami mewujudkannya.subgguh,yg demikian itu mudah bg Allah.."
Al-Hadid,ayat 57

kuatknlah jiwaku Ya Allahh..tingktknlah tahap kesabaranku ya Allah...semoga Engkau bersamaku...

"Innallaha maa'ssabirin"sesungguhnya Allah bersama dgn org yg sabar....

Tuesday, January 20, 2009

Tak Kan Diorang xtau???

lme dh rsenye xwat post baru..hehehe
busy...
alasan biase la tuh..
tp mmg busy pon...

tjuan utama ak wat post ni sbnrnye nk menyatakan kekecewaan ak....
dh xtau kt sape lg nk bgtau...
last2,,aku decide,,
baek ak bermonolog sorg2 je dpn kmputer napi nih...
hahaha

kenapa ak kecewa????
bkn psl result peksa ak...
bkn jga psl perot ak....
bkn jgak psl duit scholar mara yg xmsuk2 lg...
bkn juga sbb ak kne pg kls yg jauh tuh jln kaki...
bkn jgak sbb rse diri ak kne tggal sorg diri...

tapi,,,
aku kecewa dgn kwn2 ak nih,especially pmpuan..
nape????
tgk pakaian dorg la...
dlu bkn maen baek...
tudung litup,siap handsock skali ngn sarung kaki...
nmpak baek,mmg calon bleh wat bini..

tp,lame kelamaan,dh strt nk ikut style org...
tudung angkat wat flip-flop..pkai tudung pon dh mcm xnk pkai...
baju dh start ketat...
sluar pon xyah cite la...
pndek kate,kalu anjing kejar,mmg xbleh lari la...
bengang lak ak tgk....

xkn diorang xtau???
bhgian mne yg bleh tunjuk,bhgian mne yg dipanggil aurat..
xkn diorang xtau???
wlaupon ttp aurat,tp mne bleh pkai sendat2...
xkn diorang xtau???
tudung pkai kne smpai ttp dada,baru ikut syariat..
xkn diorang xtau???
gaye gedik diorang tuh bleh wat org meluat..
xkn diorang xtau???
kalu pkai mnyak wangi byk2 smpai lelaki trtarik,dosa yg diorng dpt..
xkn diorang xtau???
kalu dosa byk2,Neraka ko pnye tempat!!

knape plak ak nk sibuk???
wlaupon diorang bkn bini ak...
wlaupon diorang bkn adik ak...
wlaupon diorang bkn sepupu ak..
dan jgak wlaupon xseberapa ilmu ak...
tp,at least ak tau...
ingt,Rasulullah brsabda:
"jika ada diantara kamu yg bgn pagi dan xmemikirkn ttg umat,maka dia bukan dr golongan kami..."
ak xnk diri ak trkluar dr umat Muhammad...

"Dan kataknlah kpd perempuan yg beriman,agar mereka mnjaga pndangan,dan memelihara kemaluannya..Dan jgnlah menampakkn perhiasan kecuali yg biasa terlihat.Dan hendaklah mereka MENUTUPKAN KAIN KERUDUNG KE DADA-DADANYA....."An-Nur,ayat 31
*sila rujuk sndiri utk tafsir ayt penuh.

xtau nk tulis ape dah...semoga dpt kita jdkan renungan dan pengajaran.kalau bkn utk kita pon,utk adik2 kita,kakak2 kita,mybe mak kita, or jgak kwn2 kita...

Wallahualamm...

Saturday, January 3, 2009

pabila diriku terfikir.

"malas pon xpe la,jnji ak dpt 8A PMR."adikku brkate dgn pnuh bongkak..
"kak bi jgak la frust dlu,pmr xdpt strght a pon,kemahiran hidup dpt b."kkakku plak brbicara...trdgr suare adik n kkak aku tgh sembang lps mkn..
aku yg tgh basuh pinggan hnya diam jela...
tp,dlm diam tuh,aku trpikir..seteror-teror akak ak pon,pnh gak Allah kecewakn die mse pmr dlu..

aku???
aku mntak pts supaye lepas, Allah bg...dpt la lmpt kelas...
then,aku mntak upsr 5a...pon Allah bg...
then,apply mrsm...Allah bg lg..
then wktu pmr,mntk dpt strght a..Allah bg lg..dpt la 8a..
then,apply msuk mrsm bitara jasin,Allah bg dpt lg...
then,lps spm,apply msuk utp,Allah bg lg..
result spm,ak mntak strght a gak..pon Allah bg strght a..Alhamdulillah,dpt 10...

dh byk dh nikmat n kjyaan yg Allah bg kt aku nih...tu bru kire dr segi akademik n plajaran aku...blom kire dr sudut laen lg...
dr situ,timbul prtanyaan n kerisauan dlm hati aku nih....
dh byk kjyaan Allah bg kt aku..lps nih agak2 Dia bg la ke x
???dh byk nikmat Dia bg nih,agak2 Dia bg pakai smpai mati ke?ke lps nih Dia trus ambik??
dh byk rahmat Dia bg nih,agak2 brape byk je yg aku syukuri???

"Dan jika kamu menghitung nikmat Allah,nescaya kamu tidak akan mampu mnghitungnya.Sungguh,Allah benar2 Maha Pengampun,Maha Penyayang"(An-Nahl,18)

Ya Allah,sederhanaknlah diriku di dunia..

"Ketahuilah,sesungguhnya kehidupan dunia itu hnyalah permainan dan senda gurau..."(Al-Hadid,20)

Renungilah wahai insan....Syukurilah....
p/s-prnh xkorg trpikir mcm aku nih??kalu xpenah, lu pikir la sendiri!!!

Friday, January 2, 2009

akhirnye.....

hohohoho...
akhirnye ak dh ad blog..hahha
dh lme dh simpan hsrat nih,sbb tgk kwn2 sume ade blog dh...

tapi....
aku trpikir gak..wtpe la aku bkak blog nih???
ape tujuan aku???
nk menulis mcm hosni???aku xsepower hosni...
nk berimaginasi sprti pain???mnda aku xbleh nk wat mc tuh..bdk2 je bleh..haha
nk mengarut mcm wan???mcm best..tp,xde pekdah lak.
nk jiwang mcm seha???eeee....pi mmpos...
nk ape lg???ntah le...

yg penting,,insyaAllah aku akn gunakan blog nih ke arah kebaikan...
akn ku coretkn segala yg mmpu...
akan ku ukirkan sgala kenanganku...
akan ku tuliskan apa yg trmampu...
hahaha

dah2!!!!
chow

"barangsiapa yg mengerjakn amal soleh,baik lali2 taaupun prmpuan.sedang ia org beriman,maka mereka itu msuk ke Syurga dan mereka tidak dianiayai walau sedikit pon."(An-Nisaa,124)

jom!!

saifulIslam