Monday, May 18, 2009

yang Halal, tetap Halal..dan yang Haram, tetap Haram!

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM.....
dengan nama Tuhanku yg Maha Pemurah dan Maha Bijaksana, aku menulis...ikhlaskan niat ku Ya Allah~

beberapa minggu yg lepas,aku sempat "membelek" blog seorg sahabat lama..sahabat ini mmg famous di kalangan kami dan kwn2, sbb peribadi dan ilmunya yg sememangnya jauh mengatasi kami.....dan disebabkan itulah,ramai kwn2 yg menjadikan die sbgai tmpt rujukan...

seorang sahabt, pmpuan, menimbulkan satu isu yg menarik perhatian aku....

"Salam...*****, nk tnye sket..kite tahu bahawa Islam haramkn couple..so, kalu kite nk kawen, mcm mne kite nk kenal peribadi bakal pasangan kite kalu kite xknl2 n rapat2 dgn die???"

lebih kurang mcm tuh lah soklan die...

dh lbh kurg 2 mggu gak aku cuba mncari jwpn soklan die nih...

last2, aku jmpe seorg senior yg berpengaruh kt Utp nih..Ilmu die,,fuhhhh..mmg gempak abes...
lps solat Isyak, soklan diajukan dan soal jawab berlangsung....

kesimpulan yg boleh aku buat......

"Yang halal tetap halal, dan yg haram ttp haram..kite sume tau Islam haramkn kapel, Laa takrabuzzinna~ semua org bleh bg dalil tuh.. dan dalil tersebut adalah dalil naqli, yakni bersumberkn Al- Quran...dan dalil utk kapel pula adalah dalil Aqli, iaitu pikiran kite yg gunakan alasan utk kenal peribadi pasangan sebelum kite kawen sbgai tiket utk kapel...


ok,ambik satu contoh....
Mencuri...Islam jelas haramkan mencuri...dan jika diikut dalil naqli pikiran kite, jika btol2 ekonomi tgh merosot, dan btol2 trdesak utk cari mknn, kite kne mencuri...

nmpak kesalahan pikiran kite??

dan penegasan di sini ialah, pabila dalil naqli bertemu dgn dalil Aqli, secara otomatik, dalil Aqli yg menang!!!!!

satu lagi..jika kite kapel itu utk tujuan kenal peribadi bakal pasangan kite, persoalan yg timbul,,

Adakah btol itu adlah peribadi die yg sebnrnye???sbb rmai org yg menipu sblm kawen..cntohnya yg malas, ttbe tnjuk rajen, yg xreti masak, ttbe pandai masak..so, tujuan or objektif utk kenal peribadi die yg sebenarnye still xsmpai...btol x???sape stuju angkat tangan!!!

So,yg jelasnye, kapel itu still haram walaupun ape alasan...

ade paham???kalu ade mslh, sila rujuk org yg lebih tau....dan kalu ade yg salah dlm post nih, sila bgtau segera....


wassalam...

harap bermanfaat utk kite bersama...Ameen~~


"Dan diantara manusia ada orang-orang yang menyembah tandingan-tandingan selain Allah; mereka mencintainya sebagaimana mereka mencintai Allah. Adapun orang-orang yang beriman amat sangat cintanya kepada Allah. Dan jika seandainya orang-orang yang berbuat zalim itu mengetahui ketika mereka melihat siksa , bahwa kekuatan itu kepunyaan Allah semuanya, dan bahwa Allah amat berat siksaan-Nya. ( 2:165)"


"Wahai org2 yg beriman! Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan?(itu) sangatlah dibenci Allah jika kamu mengatakan apa yg tidak kamu kerjakan" (61, 2 &3)

Nauzubillah....moga Allah pelihara diriku...

2 masalah?:

ChE AtEn♥♥ said...

salaam..
btol3~ sy setuju.. [sambil angkat tangan]
kalo diteliti btol2 penerangan yg dberi mmg dh jelas hukumnya..
tp tu la remaja zmn skrg, ad je cari jln nk putar belit.. nk kenal pasangan la, kapel islamik la..
haish~

smge yg menulis dan membace beramal dgn ilmu yg ditinta insyaAllah =)

bob said...

tu la psl..
org zmn skrg nih (trmasuk diri sndiri kot) bknnye nk mncari sesuatu hukum yg sbnr bg something yg die rse btol, tp sebaliknye nk jdkn mnde yg mereka rse btol tuh jd btol...paham x?mcm keling!haha

ameenn~InsyaAllah...jika dijaga bersama,,insyaAllah...

jom!!

saifulIslam